Банкеръ Daily

Свят

Оланд отложи срещата си с Меркел заради заложническата криза

Френският президент Франсоа Оланд ще отложи планираната за неделя среща на френския президент с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщиха от Елисейския дворец.

Той ще проведе още едно извънредно заседание във връзка с кризата със заложниците в парижкия квартал Порт дьо Венсан. В срещата ще вземат участие министър-председателят на Франция Манюел Валс, министърът на вътрешните работи Бернар Казньов и министърът на правосъдието Кристиан Тобира.

Междувременно френската полиция публикува снимките на мъж и жена, които се издирват за смъртта на полицайката, убита в престрелка вчера. Това са 32-годишният Амеди Кулибали и  26-годишната Хаят Бумедиен.  Предполага се, че именно те държат заложници в магазин за еврейски храни в Париж.

"Ще държа тези хора тук, докато вдигнете блокадата от Дамартен ан Гоел и позволите на братята Куаши да си тръгнат", казали нападателите.

Заподозрените за убийството на 12 души в редакцията на парижкия седмичник "Шарли ебдо" братя джихадисти Куаши продължават да държат поне един заложник в печатаница във френския град Дамартен ан Гоел, североизточно от Париж.

Френските сили за сигурност са установили контакт и са започнали преговори с терористите, които са тежко въоръжени. Те се надяват на "мирен изход" от ситуацията, но това ще е трудно, тъй като братята са изразили желанието си "да умрат да мъченици".

Facebook logo
Бъдете с нас и във