Банкеръ Daily

Свят

Оланд няма да се бори за втори мандат

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че няма да се бори за втори президентски мандат на изборите догодина, предадоха световните агенции. Реших да не се кандидатирам за президентските избори, каза 62-годишният държавен глава, който е на власт от 2012 г. Това е изненадващ ход в надпреварата за президентската номинация в редиците на социалистите, отбелязва Ройтерс.

Решението си Оланд обяви в телевизионно обръщение. Той каза, че е стигнал до него, взимайки предвид необходимостта от обединяване на страната.

Десницата вече избра Франсоа Фийон за свой кандидат за президент. Бившият икономически министър на Оланд - Еманюел Макрон, се обяви за независим кандидат. Крайната десница издигна кандидатурата на лидерката си Марин льо Пен.

Социалистите имат срок до 15 декември за регистриране на участници в първичните избори, които би трябвало да се проведат през януари догодина.

Рейтингът на Оланд е нисък, а одобрението за социалистите спадна след редица непопулярни мерки, отбелязва ДПА. Сред тези мерки бе и реформата на пазара на труда, която предизвика бурни протести из Франция.

Според последните допитвания едва 10 процента от избирателите биха гласували за Оланд на първия тур на президентските избори.

С днешното си решение Оланд става първият френски президент, който отказва да се бори за втори мандат, от 1958 г. насам.

По-рано бившият френски министър на икономиката Арно Монтбур обяви, че се кандидатира за първичните избори на социалистите.

Той напусна поста си в правителството още през 2014 г., след като разкритикува политиката на Оланд в сферата на икономиката. Монтбур се описва като представител на лявото крило в редиците на социалистите.

През уикенда се заговори и че премиерът Манюел Валс ще се бори за президентската номинация на социалистите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във