Банкеръ Daily

Свят

Олаф Шолц върви уверено към канцлерството

Според проучване 41% от анкетираните считат Шолц за победител в дебатите по телевизионните канали ARD и CDF.

На 26 септември в Германия ще се проведат парламентарни избори. Може би този път християндемократите ще загубят. Министърът на финансите  Олаф Шолц, който е кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия, спечели втория телевизионен дебат в неделя сред основните претенденти за поста ръководител на правителство. 

Според проучване 41% от анкетираните считат Шолц за победител в дебатите по телевизионните канали ARD и CDF, 27% са гласували за лидера на Християндемократическия съюз, претендент от консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) Армин Лашет, а 25% - за кандидата за Зелените Аналена Бербок. 

Кандидатът на консерваторите Армин Лашет влезе в сблъсък със своя съперник  Олаф Шолц, като го атакува във връзка с редица финансови скандали.  Лашет, който според социологическите проучвания изостава зад Шолц, се опита да подкопае доверието в кандидата на социалдемократите. 

"Ако моят финансов министър работеше като Вас, тогава щяхме да имаме голям проблем", каза християндемократът Лашет и посочи извършения миналата седмица обиск във финансовото министерство във връзка с разследване за пране на пари, голямата измама с компанията "Уайъркард" и нейния фалит, както и други скандали като примери, свидетелстващи според него за това, че Шолц не си е изпълнил задълженията като финансов министър.

Социалдемократът отвърна, като обвини своя съперник, че е "нечестен", тъй като създава невярно впечатление, че се води разследване срещу министерството, докато следователите просто са търсели информация от ведомството.

Следващите - последните - телевизионни дебати ще се проведат седмица преди изборите - 19 септември. Много германски журналисти изразиха недоумение, че по време на телевизионните дебати не са повдигнати темите за външната политика и политиката на сигурност, ситуацията в Афганистан, отношенията с Русия и Китай.

Първата възможност след изборите е нова широка коалиция между християндемократи и социалдемократи. Тя обаче изглежда малко вероятна, защото и у хората, и у политиците сякаш вече се усеща голяма умора от нея. Най-шумно дискутираният вариант на коалиция в момента се оказва така наречената "червено-зелено-червена", тоест - социалдемократи, Зелени и Лявата партия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във