Банкеръ Daily

Свят

Олаф Шолц вече е канцлер на Германия

Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на Германия, съобщи Ройтерс. С това завършва 16-годишното управление на консерваторите начело с Ангела Меркел, и се проправя пътя за проевропейско коалиционно правителство, обещало да засили зелените инвестиции.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, бивш вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си правителство на Меркел, днес гласуваха 395 членове на Бундестага, съобщи председателката на долната камара на германския парламент Бербел Бас.

Трите партии - социалдемократи, Зелени и либерали - сформираха социаллиберална коалиция, която наследява голямата коалиция на Ангела Меркел.

Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването в длъжност на новия канцлер на ФРГ Олаф Шолц, смятат, че той ще остане на поста само един мандат, сочат данни от проучването на социологическата агенция ЮГав, направено по поръчка на ДПА и оповестени днес.

Двадесет процента от анкетираните очакват "светофарната" коалиция на Германската социалдемокатическа партия, "Зелените" и Свободната демократическа партия начело с политик от ГСДП да се разпадне преди следващите избори. 44 на сто смятат, че Шолц ще остане на поста четири години, но няма да бъде преизбран и само 16 процента очакват Шолц да получи и втори мандат. Едва 1,3 на сто от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкова дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години.

Шейсет и три годишният Шолц няколко пъти е казвал, че разглежда своята трипартийна коалиция като дългосрочен проект, простиращ се отвъд настоящия мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при управлението на Меркел, Шолц обеща да се справи смело с предстоящите предизвикателства и каза, че "Германия може да полети".

Но под една четвърт от германците (22 на сто) очакват големи промени, според ЮГав.

Общо 51 процента вярват, че "светофарната" коалиция няма да донесе големи промени в страната, а 16 на сто не очакват никакви промени. Единадесет процента нямат мнение.

Отчетливо мнозинство от 55 на сто от анкетираните са удовлетворени от работата на Меркел като канцлер. Само 38 процента от участвалите в допитването не са доволни, а 7 на сто не са дали мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във