Банкеръ Daily

Свят

Олаф Шолц - подценяван и осмиван, но бъдещ канцлер на Германия

Олаф Шолц

Олаф Шолц е най-вероятният следващ канцлер на Германия. Той притежава огромен политически опит, но не блести със силна харизма. Често дори политикът-прагматик е бил подценяван, пише Дойче Веле. 

Ако всичко върви по план, през декември 63-годишният социалдемократ Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост. В канцлерството в Берлин той вероятно ще влезе със своето износено кожено куфарче, което го придружава навсякъде през последните 40 години. Шолц ще застане начело на коалицията „светофар“ – съюз между социалдемократи, Зелени и либерали, което след два месеца преговори се обедини около общ коалиционен договор. 

Шолц бавно, но уверено се изкачва по политическата стълбица. През 80-те той е заместник-председател на младежката организация на социалдемократите. Тогава се бори за радикално „преодоляване на капиталистическата икономика“. Но като адвокат по трудово право в собствена кантора в Хамбург той бързо научава как икономиката и частната инициативата функционират. И това го оформя като политик. 

Не само икономически Шолц се числи към по-консервативното крило на социалдемократите. Като сенатор по вътрешните работи в Хамбург през 2001 година Шолц се застъпва за прилагането на еметици (противоотрова, която предизвиква повръщане – б.р.) с цел запазването на доказателства срещу потенциални наркодилъри. През 2010-а той подкрепи спорна реформа на трудовия пазар, която увеличи натиска върху безработните. 

От 2007-а насам Шолц почти през цялото време заема високи управленски постове. Първо като федерален министър на труда, после като кмет на Хамбург. През 2018-а година той се връща в Берлин и става министър на финансите и вицеканцлер. Говори се, че още тогава е гледал към канцлерския пост. Влиянието му сериозно нарасна по време на пандемията. Финансовият министър се застъпваше за помощи в размер на милиарди. И използваше това, за да попада под светлините на прожекторите. „Това е базуката, с която сега ще направим необходимото“, обеща той през пролетта на 2020 година.

Месеци наред кандидатурата на Шолц за канцлер бе осмивана. Но стоическия начин, по който той хладнокръвно продължаваше кампанията си въпреки всичко, е една от тайните на успеха на вероятния бъдещ канцлер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във