Банкеръ Daily

Свят

Олаф Шолц обеща стабилна Германия

Лидерът на германските социалдемократи Олаф Шолц, който иска да стане следващият канцлер на ФРГ, настоя днес, че Германия трябва да остане политически "стабилна", въпреки несигурността, свързана с преговорите за коалиция, които се очертават като сложни, предаде Франс прес.

Трябва да знаете, че в Германия винаги е имало коалиции и тя винаги е била стабилна, каза днес на английски досегашният финансов министър. Очертават се коалиционни преговори, които може да продължат с месеци поради много близките изборни резултати.

Много бързо ще постигнем резултат в тези преговори, подчерта Шолц в отговор на въпрос на британски журналист. Това би трябвало да стане преди Коледа, доколкото е възможно, добави Шолц.

Настоящият министър на финансите на Ангела Меркел иска да сформира правителство със "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия. Въпреки че социалдемократите излязоха първи на вчерашните парламентарни избори с 25,7 процента от гласовете, тяхната преднина пред консерваторите на Ангела Меркел, които събраха 24,1 на сто, е крехка. Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет също се обяви за създаване на коалиционно правителство.

През 2017 г. бяха нужни близо 6 месеца след парламентарните избори, за да се стигне до полагането на клетва от Меркел начело на "голяма коалиция". Това забави напредъка по важни международни въпроси, особено реформите в Европейския съюз.

Меркел ще трябва да се занимава с текущите въпроси до встъпването в длъжност на нейния наследник, който ще бъде избран от депутатите в Бундестага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във