Банкеръ Daily

Свят

ОЛАФ се заема с разпространителите на фалшиви новини

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) ще работи за предотвратяване на разпространението на фалшиви ваксини за коронавируса.

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) ще работи за предотвратяване на разпространението на фалшиви ваксини за коронавируса, съобщи  Европейската комисия.

"Държавите членки трябва да обърнат  изключително внимание при снабдяването с ваксини извън пътищата, осигурени от ЕС. На черния пазар винаги е възможно да се попадне на фалшива стока. Всички страни следва да се снабдяват с ваксини от сигурни и законни места. Помним събитията от миналата пролет, когато много фалшиви стоки като маски и други защитни средства се появиха на пазара", коментира говорител на Комисията.

Еврокомисията реши да включи митниците в усилията за снабдяване с достатъчно ваксини в ЕС. Решението бе свързано с недоставените количества от ваксината на "АстраЗенека", което принуди ЕС да поиска митничарите да проверяват всички пратки за износ на ваксини. 

Пандемията от COVID-19 затвърди убежденията на гражданите, че Европейският съюз е на прав път при разработването на ефективни решения за справяне със заразата и ефектите от нея. В края на 2020 г. повече анкетирани оцениха положително отговора на здравната криза на ниво ЕС в сравнение с предприетите действия в собствената им държава. Почти трима от четирима респонденти (72% средно за ЕС и 68% за България) смятат, че планът за възстановяване на ЕС ще позволи на икономиката на тяхната страна да се възстанови по-бързо от негативните ефекти вследствие на пандемията от коронавируса.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Посланието на настоящото проучване е ясно: европейските граждани подкрепят Европейския съюз и смятат, че това е точното място за търсене на общи решения за справяне с кризата. Независимо от това е очевидно, че гражданите искат реформа на ЕС. Ето защо трябва да дадем началото на Конференцията за бъдещето на Европа възможно най-скоро".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във