Банкеръ Daily

Свят

Окупацията на училища заради коронавируса - все по-голям проблем в Гърция

На продължаващите окупации на училища от протестиращи ученици са посветени повечето от водещите материали в днешния гръцки печат. Исканията на протестиращите са свързани с различни въпроси около мерките заради пандемията от коронавирус - от задължителното носене на маска в училище до настояването за ограничаване на броя на учениците в една паралелка до 15. В отделните училища се издигат и специфични искания, предава БТА.

Окупациите на училищата стават взривоопасен фронт, коментира в сутрешния си брой атинският ежедневник "Катимерини". Вестникът пише, че въпреки очакванията на правителството броят на окупираните училища не намалява. Според "Катимерини" главната опозиционна партия СИРИЗА бърза да възприеме окупациите като свои, като в резултат ученическите протести отиват високо в гръцкия политически дневен ред. От своя страна правителството заявява, че окупациите са налагане на малцинството над мнозинството от децата. Затова и министерството на образованието заема по-твърда позиция. Вчера беше обявено, че изгубените учебни часове ще бъдат отработени в съботни дни и на официални празници, а от днес в училищата, където има окупация, започва дистанционно обучение, като учениците, които не участват в него, ще получат отсъствия. Според данните в момента са окупирани около 770 училища в цяла Гърция.

От своя страна опозиционното издание "Ефимерида тон синдактон" пише, че с решението си министерството на образованието налива масло в огъня, като вместо решения министърът Ники Керамеос предприема шантаж срещу цялата образователна общност. Вестникът съобщава и за планираните за днес демонстрации на работещи в сферата на образованието в цяла Гърция с искания за по-ефективни мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" съобщава, че през септември Гърция е регистрирала рекорден брой на новите случаи на коронавирус, както и на смъртните случаи от Ковид-19. С това страната се е изкачила нагоре в списъка на държавите, в които се наблюдава влошаване на епидемиологичната обстановка.

"Контра нюз" пише, че заради значителното увеличаване на случаите епидемиолози са предложили 15-дневна пълна карантина само в Атика - областта на гръцката столица Атина. Според вносителите на предложението новата карантина е необходима, за да не излезе напълно положението от контрол.

На другия полюс е ситуацията в Солун. Както пише местното издание "Типос Тесалоникис" след много лошите резултати, които се наблюдаваха в града през юли и началото на август заради отварянето на границите и струпванията в плажните заведения, за по-малко от месец коронавирусът почти е "изчезнал" от втория по големина гръцки град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във