Банкеръ Daily

Свят

Оксфордският университет: Ваксината на АстраЗенека е сигурна

Има убедителни доказателства, че ваксината срещу КОВИД-19 на АстраЗенека (AstraZeneca) е сигурна, заяви днес професор Андрю Полард, директор на екипа от Оксфордския университет, разработил препарата съвместно с британско-шведската компания, предаде Франс прес.

Има "доказателства, че няма увеличение на случаите на образуване на тромби във Великобритания, където досега са поставени по-голямата част от дозите на АстраЗенека в Европа", каза Полард пред Би Би Си.

Ученият изтъкна важността на това ваксинационната кампания срещу заболяването КОВИД-19, което по думите му е огромен риск за здравето на хората, да продължи.

В свое изявление вчера АстраЗенека каза, че след "внимателно проучване на всички достъпни данни за над 17-те милиона души, ваксинирани с (нейния препарат) в Европейския съюз и Великобритания", не са намерени никакви доказателства за повишен риск от белодробна емболия, тромбоза и тромбоцитопения в нито една от възрастовите групи, в групите по полов признак или сред представителите на конкретна страна.

Вчера нидерландското правителство реши да преустанови до 28 март употребата на ваксината на АстраЗенека поради съображения за сигурност, след като Дания и Норвегия съобщиха за случаи на сериозни странични ефекти след поставяне на дози от нея, отбелязва Франс прес.

Засега няма достатъчно данни за влиянието на ваксините срещу ковид при разновидностите на вируса на болестта. Това заявиха днес експерти пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните.

В ЕС се наблюдават три опасни вирусни щама - британски, южноафрикански и бразилски, отчете Бруно Чанчо от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията. Той отбеляза, че британският щам, който е близо два пъти по-заразен от първоначалния вирус, е разпространен навсякъде в ЕС.

По неговите думи южноафриканският щам се наблюдава в 18 европейски страни и показва с 50 на сто по-висока вероятност от зараза. Той добави, че за тези два щама не е известно дали причиняват по-тежко заболяване. Чанчо допълни, че бразилският щам е открит в девет страни от ЕС и за него има данни, че е по-заразен и често предизвиква повторно заболяване при имунизираните.

Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата посочи, че според първоначални и неизчерпателни данни ваксината на "АстраЗенека" не действа при южноафриканския щам. По неговите думи препаратът на "Пфайзер" вероятно действа срещу този щам, а ваксините на "Янсен" и "Новавакс" показват много добри резултати срещу тази разновидност на вируса.

Катрин О'Брайън от Световната здравна организация поясни, че някои от прилаганите вече ваксини не дават достатъчен отговор на някои от щамовете. По нейните думи данните засега са крайно недостатъчни. О'Брайън отбеляза, че по данни от Южна Африка ваксината на "АстраЗенека" е помогнала едва в 22 на сто от случаите, ваксината на "Янсен" - при 57 на сто от имунизираните, а за препаратите на "Модерна" и "Пфайзер" засега няма яснота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във