Банкеръ Daily

Свят

Окончателно: "Света София" от днес е джамия

Турски съд отмени днес правителствено решение от 1934 г., с което храмът „Света София“ в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно, и по този начин проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове, съобщи Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възстановяване на статута на джамия на паметника от световното наследство на ЮНЕСКО, емблематичен както за християнска Византия, така и за мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция днес.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възстановяване на статута на джамия на паметника от световното наследство на ЮНЕСКО, емблематичен както на християнска Византия, така и на мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция днес.

Решението беше взето от Държавния съвет - висшия административен съд на Турция.

Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение е публикуван в Държавен вестник, съобщава Анадолската агенция.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във