Банкеръ Daily

Свят

Окончателно отстраниха южнокорейската президентка

Пак Гън Хе

Конституционният съд на Южна Корея взе днес историческото решение да отстрани официално от длъжност президентката Пак Гън Хе заради корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Това е поразително падение за Пак, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г., отбелязва АП. Единодушното решение на съда отваря пътя към възможно подвеждане под наказателна отговорност. Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен преждевременно от власт от идването на демокрацията в края на '80-те години на 20 век.

Южна Корея сега ще трябва да организира избори през следващите два месеца за намиране на приемник на Пак. Либералът Мун Джае-ин, който бе победен от нея на изборите през 2012 г., сега се радва на комфортна преднина в социологическите проучвания. Който и да е следващият президент, ще поеме кормилото на страна, изправена пред предизвикателства като враждебно настроената Северна Корея, стагнираща икономика и дълбоки социални и политически разделения.

Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември, след като в продължение на седмици милиони южнокорейци излизаха на протести с искане на оставката й.

Пак е обвинена в "съглашателство" с бившата й тайна довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун Сил, съдена за злоупотреба с власт и измама, тъй като се е възползвала от връзките си, за да получи чрез изнудване десетки милиони долари от най-големите южнокорейски компании.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във