Банкеръ Daily

Свят

Окончателно: Евросредства само срещу върховенство на закона

Гюнтер Йотингер и Жан-Клод Юнкер

Изглежда Европейският съюз постигна съгласие по предложението за въвеждане на принципа евросредства само срещу върховенство на закона. От последните информации става ясно, че Европейската комисия вече е на следваща фаза в дебатите.И Брюксел мисли как да се взема решението за спиране на фондовете на държавите нарушители.  

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, "малцинства няма да могат да блокират" намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна.

Еврокомисарят уточни, че има "широко мнозинство" за въвеждането на решения в тази област без единодушие. БТА разяснява, че по общностните правила "квалифицирано мнозинство" за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението на съюза.

Гюнтер Йотингер бе домакин на конференцията "Бюджетът на ЕС за бъдещето - Пътят напред". Това е четвъртото издание на годишната конференция на Европейската комисия за бюджета на ЕС. Събитието се провежда след публикуването на предложението на Комисията за дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 година. Целта му бе да събере допълнителна информация и да се продължи дебата относно стратегическите решения и политическите решения, които оформят модерен, справедлив и балансиран бюджет на ЕС за бъдещето, съобщиха от ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във