Банкеръ Daily

Свят

Около 300 хиляди излязоха на митинг в Барселона срещу независимостта на Каталуния

Около 300 хиляди души са се включили в демонстрацията в Барселона в подкрепа на единството на Испания. Това съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес. Според организаторите на митинга от "Каталунско гражданско общество" демонстрантите са били милион и 100 хиляди души.

Митингът се провежда, след като в петък парламентът на Каталуния обяви независимост на областта от Испания, а правителството в Мадрид отне автономията на региона и наложи пряко управление. 

Демонстрантите носеха плакати със знамената на Каталуния, Испания и Европейския съюз, обградени от сърце. Мотото на събитието е "Всички сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване".

Демонстрацията е организирана от организацията "Каталунско гражданско общество" и в нея участваха както испански депутати, така и каталунски народни представители, които подкрепят оставането на областта в Испания. Някои от демонстрантите носеха и портрет на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон с надпис "Вън! Не на диктаторите!"

"Това е позор. Този човек ни води към разрухата. И ние няма да се съгласим. Пучдемон трябва да влезе в затвора", заяви една от протестиращите.

Карлес Пучдемон призова снощи за мирна демократична опозиция на отнемането на автономията на областта, а днес държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен заяви, че Пучдемон може да поиска убежище в страната му.

Европейският съюз, Съединените щати и Мексико отхвърлят обявената от Каталуния независимост и подкрепят единството на Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във