Банкеръ Daily

Свят

Около 30 училища в Атина и региона са затворени за 15 дни

Около 30 училища в Атина и региона бяха затворени днес за 15 дни като предпазна мярка срещу разпространението на епидемията от новия коронавирус, който засегна 73 души в Гърция, съобщи гръцкото министерство на здравеопазването, цитирано от АФП.

Гърция вече затвори десетина училища и университети в района на Атика, който включва Атина, до вторник, и още шест в Солун, където се появи първият случай на коронавирус, до 17 март.

Всички училищни пътувания са отменени и от днес всички професионални спортни срещи ще се играят при закрити врата.

Бюджетът на министерството на здравеопазването ще бъде увеличен с 15 милиона евро, за да се справи с необходимостта от допълнителни медицински материали.

Министърът на здравеопазването съобщи вчера за седем нови случаи на зараза в страната, с което общият брой на заразените лица в Гърция достигна 73 души.

Албания затваря училища и забранява публичните събирания за две седмици, след като по-рано днес бяха потвърдени първите два случая на зараза с коронавируса, обяви премиерът Еди Рама, предаде АФП.

Той каза, че всички събирания, включително спортни, ще бъдат отменени, като мярка срещу разпространение на заразата.

Полетите от Албания до Северна Италия - тай-тежко засегнатия от Ковид-19 район на Европа, са отменение до 3 април, добави той на извънредно заседание на правителството.

Заразените албанци са мъж, завърнал се от Италия, и баща му, съобщи здравното министерство.

"54-годишният мъж и неговият 28-годишен син, върнал се с кола от Флоренция, дадоха положителни проби за Ковид-19", посочи ведомството. Те са в болница в Тирана и са в стабилно състояние.

Албания, която Адриатическо море дели от Италия и има голяма диаспора там, се присъедини други страни от Западните Балкани с потвърдени случаи на коронавируса.

Общо 17 заразени има в Хърватия, Северна Македония, Босна и Сърбия, като в региона няма смъртни случаи, посочва АФП. Повече от половината от тях са в Хърватия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във