Банкеръ Daily

Свят

Около 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция

Около 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция. 

Над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между Турция и Гърция. Напрежението се разпространява по протежението на цялата граница в район Еврос.

По информация на БНТ Атина е на път да обяви целия район в зона за военни учения, тъй като през изминалата нощ се наблюдават активни опити за преминаване на големи групи от мигранти.

В района на Александруполис е бил най-големият опит, където над 2000 души са се опитали да преминат границата. Засилва се и международният натиск върху Турция.

Гърция създава нов център за мигранти от затворен тип в северната част на страната. В него ще бъдат задържани новопристигналите мигранти през последните дни както през сухопътната, така и през морската граница, пише в днешния си брой ежедневникът "Катимерини".

Центърът ще заработи веднага и ще служи за временно настаняване на мигрантите, които няма да бъдат регистрирани, а незабавно ще бъдат репатрирани в страните си на произход.

Вчера беше обнародван и указът, с който за един месец се замразява подаването на нови молби за убежище в Гърция. С тези действия правителството се опитва от една страна да покаже решимостта си да се справи с новата ситуация на гръцко-турската граница, а от друга - да намали напрежението, което цари по островите в източната част на Егейско море.

Вестникът коментира и вчерашния телефонен разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел. "Катимерини" коментира, че Ердоган се стреми към голям пазарлък с ЕС, за да бъде прието искането му за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия. Изданието съобщава и за посещението на лидерите на ЕС вчера в граничната зона на Гърция с Турция и пише, че съюзът е подкрепил Атина и се е ангажирал да отпусне 700 милиона евро за справяне с проблема с новите миграционни потоци от изток.

Сърбия има план за реагиране в случай на прилив на бежанци, пише в заглавие вестник "Вечерне новости", отбелязвайки че премиерът Ана Бърнабич ще има в петък среща с екипа за миграция, на която ще се обсъжда как Сърбия да защити границите си.

В 17 приемни центрове, които се управляват от сръбския Комисариат за бежанци и миграция, са настанени 5 556 души, а оценките са, че извън центровете има още 700. Тази цифра е стабилна през последните месеци, заявиха от комисариата и добавиха, че има капацитети за 6 000 души, пише изданието, цитирано от БТА.

Радош Джурович от Центъра за защита и помощ на търсещите убежище смята, че ситуацията далеч не е розова, но не вярва, че Турция ще пусне стотици хиляди хора към Европа, пише "Вечерне новости".

Facebook logo
Бъдете с нас и във