Банкеръ Daily

Свят

Около 150 ракети изстреляха от Газа по Израел

Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа по Израел на фона на продължаващите вече няколко дни сблъсъци в Ерусалим между палестински демонстранти и израелската полиция, съобщи израелската армия.

Десетки от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана. Най-малко седем ракети били насочени към Ерусалим.

Нанесени са щети на къща на петнайсетина километра от града, но няма пострадали израелци.

По-рано ислямисткото движение Хамас, което контролира анклава, съобщи за изстреляни над 100 ракети от ивицата Газа.

При израелски ответни удари в тясната крайбрежна територия са били убити 21 палестинци, сред които девет деца, както и високопоставен командир на Хамас. 70 души са били ранени, съобщиха от министерството на здравеопазването на ивицата Газа.

Израелската армия каза, че е поразила подземен тунел, прокопан от Хамас.

Снощи се стигна до нови сблъсъци между палестински демонстранти и израелската полиция в района на джамията Ал Акса в Стария град на Ерусалим. Броят на ранените палестинци е достигнал най-малко 612, по последни данни на Палестинския Червен полумесец.

Израелската полиция пък съобщи за девет пострадали свои служители при най-тежките сблъсъци в Източен Ерусалим от 2017 г.

Палестински медии съобщиха, цитирани от ТАСС, че израелската полиция е изгонила вярващите от джамията Ал Акса - третото най-свято място за последователите на исляма. След това израелските служители на реда напуснали храма.

На този фон редица западни сили призоваха за деескалация на напрежението.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб осъди ракетния обстрел от страна на Хамас по Израел и насилието в Ерусалим. Той призова за "незабавна деескалация от всички страни" в конфликта.

"Всички страни (в конфликта)" имат "задължението да избягват нови цивилни жертви", предупреди германският министър на външните работи Хайко Маас след израелските ответни удари в ивицата Газа. В същото време той подчерта, че "нищо не оправдава изстрелването на ракети срещу израелското цивилно население".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също призова всички страни в конфликта към деескалация. Ракетният обстрел срещу Израел трябва да спре, подчерта Блинкън и се обяви за "конкретни мерки за успокояване на играта".

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на насилието между Израел и палестинците в ивицата Газа и Източен Ерусалим. "Всички (израелски и палестински) лидери имат отговорността да действат срещу екстремистите. Статутът на светите места трябва да бъде спазван напълно", пише в комюнике на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във