Банкеръ Daily

Свят

Ожесточени сблъсъци с мигрантите в Гърция

Мигранти и гръцката полиция влязоха днес в нови сблъсъци край бежанския лагер Диавата близо до Солун. Маскирани мигранти отново са се опитали да пробият полицейския кордон. За да ги отблъснат, силите на реда са употребили химически средства, а мигрантите са започнали да хвърлят камъни и да палят пожари.
По-рано в лагера пристигна автобус и микробус, за да вземат 44 души, които са се съгласили да се върнат в центровете за настаняване. Останалите не дават признаци, че имат намерение да напуснат мястото на сблъсъците, съобщи БТА.

От четвъртък стотици мигранти се събират край Солун. Мигрантите казват, че се събират в отговор на анонимен призив в социалните мрежи да тръгнат към границата със Северна Македония, която се намира на 60 километра от там, за да продължат към Западна Европа. Вчера броят им достигна 2000. В Атина вчера десетки мигранти окупираха централната железопътна линия на града и седнаха на железопътните линии с призиви Гърция да отвори границите. По-късно те се изтеглиха от гарата.

Все повече се увеличава мигрантският натиск от Гърция към България. Това отчете вътрешният министър Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол.

Отчита се 6 пъти увеличение в сравнение с 2017 година. Тук също преобладават гражданите на Афганистан – 41 процента, и Ирак 30 процента. Естествено, ние сме усилили постовете. Изпратили сме допълнително техника там, която е термовизионни камери, уреди за нощно виждане, видеонаблюдение, постове, подвижни патрули, така че на този етап бързо прихващаме опитите и бързата комуникация с гръцките власти довежда до това те да не преминат незаконно на наша територия", заяви Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във