Банкеръ Daily

Свят

ОИСР понижи прогнозите си за растеж на световната икономика

Организацията за икономическо  сътрудничество и развитие понижи своите прогнози за глобалния икономически растеж през тази и следващата година и препоръча на ЕЦБ да разшири програмите си за парични стимули.

В свой осъвременен предварителен доклад за световните икономически перспективи, изготвен преди предстоящата по-късно този месец среща на лидерите на страните от Г-20 в Австралия, ОИСР намали своите прогнози за глобалния икономически растеж през 2014-а година до 3,3% от 3,4% в предходния доклад през май и до 3,7% от 3,9% за 2015-а година. За 2016-а година организацията прогнозира глобален растеж от 3,9 процентни пункта.

ОИСР отбеляза, че икономическият растеж в САЩ изглежда силен, като в същото време предупреди, че еврозоната е в риск от стагнация, докато измъкването на Япония от дефлацията през последните две десетилетия все още не е гарантирано.

Организацията прогнозира растеж на БВП на САЩ с 2,2% през настоящата година, с 3,1% през 2015-а година и с 3,0% през 2016-а и "анемичен" икономически растеж в еврозоната от едва 0,8% през тази и от 1,1% през 2015-а година преди повишение на БВП с 1,7% през 2016-а година.

ОИСР посочи, че Европейската централна банка би трябвало да се ангажира с още по-солидна програма за покупки на активи, която дори да включва покупки на държавни облигации. В противен случай има риск от продължителен период на икономическа стагнация и опасност от дефлация в региона.

Еврозоната като цяло върви към застой и представлява основен риск за световния икономически растеж, безработицата остава висока, а инфлацията остава далеч под целевите нива на ЕЦБ, заяви Катрин Ман, главен икономист на ОИСР.

ОИСР очаква икономиката на еврозоната да нарасне с едва 1,1% през 2015-а и с 1,7% през 2016-а година, но само ако правителствата в региона забавят усилията си за намаляване на бюджетните дефицити и ЕЦБ осигури допълнителни стимули. Без тази подкрепа и фундаментален основен икономически ремонт в страни като Франция и Италия икономическото представяне на еврозоната ще бъде много по-слабо, се посочва в доклада на организацията.

ОИСР прогнозира растеж на БВП на Китай от 7,3% през 2014-а година, забавяне до 7,1% през 2015-а година и до 6,9% през 2016-а година и очаква растеж на японската икономика с 0,9% през тази, с 1,1% през следващата година и с едва 0,8% през 2016-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във