Банкеръ Daily

Свят

Огромното мнозинство иракски кюрди са гласували за независимост

Повече от 90% от гласоподавателите са казали, че подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан, показват първи резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи, предаде ДПА.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72%, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена.

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме готови да обсъждаме или да водим диалог за резултатите от референдума, защото той е противоконституционен", каза Абади в реч, излъчена снощи по телевизията.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани казва, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във