Банкеръ Daily

Прогнозите за намаляване заразените от Covid-19 са само теоретични

Огромни са щетите за бизнеса в Гърция от въведения локдаун

Всички лекари депутати са на работа в болниците

Огромни са щетите за бизнеса в южната ни съседка от въведения локдаун – за това алармират гръцки търговци пред медиите, информира БНР.

Поради строгите мерки са затворени вече почти месец всички магазини, ресторанти, кафенета.

Анулират се резервации за новогодишните празници след изявления на медицински лица, че до края на годината ще остане забраната за напускане на градовете.

Истинска катастрофа за бизнеса и търговията е удължаване на карантината с една седмица, заявиха пред медиите търговците, които очакват щети за около 2 милиарда евро само за тази седмица.

Дори и да се позволи отваряне на малките търговски обекти през декември, не е възможно да се продадат стоките, които са в складовете. Облагодетелствани са само веригите от магазини, които работят онлайн.

Собствениците на ресторанти и кафенета също смятат, че са на прага на фалита, като очакват забраните да продължат и по време на новогодишните празници.

Обезщетение по 800 евро на месец се изплаща на работещите, прекъснали принудително работа поради карантината.

Гръцкият парламент гласува днес отпускане и по 400 евро на безработните. Между 500 и 1500 евро ще получат помощ търговците на откритите пазари, съобщиха от финансовото министерство в южната ни съседка. Намаляват данъците на голяма част от фирмите, други се възползват и от разсрочване на плащанията след април следващата година.

Изплащат на пенсионерите обезщетения, които не са свързани с пандемията, а са незаконно удържани суми по време на икономическата криза.

В периода на карантината са се увеличи влоговете на гърците в банките – това е свързано както с ограничените възможности за пазаруване, така и с растящата несигурност, която кара хората да заделят средства „за черни дни“, смятат анализатори.

Засега прогнозите за намаляване заразените от Covid-19 в Гърция са само теоретични – очаква се от средата на декември бавно да се достигне до ограничаване на заразата.

Продължена е националната карантина до 7-и декември, но предупреждават гърците да не планират новогодишни пътувания и дори семейни събирания.

Лекарите от комисията за контрол на коронавируса в Гърция настояват правителството да премине към облекчаване на строгите мерки само в някои области на страната. За райони като Северна Гърция, които въпреки карантината са най-тежко засегнати от вируса, се очаква мерките да останат в сила до края на месец декември.

Транспортират болни с Covid-19 в Атина от Драма, Кавала и Александруполис, където няма свободни места в болниците.

Поради недостиг на медицински персонал в държавните болници се включиха и лекари на частна практика. Всички лекари депутати са на работа в болниците за колкото време е необходимо, съобщиха от парламента.

В сила е забрана за посещение дори при роднини. Следи се строго за спазване на вечерния час.

Правителството обсъжда план за бавно и постепенно връщане към нормалност, като предупредиха, да не се плануват пътувания по време на празниците. След 7-и декември вероятно ще отворят училищата, но не и ресторанти, кафенета и барове, категорични са лекарите.

С полицейска охрана са църквите, за да не се допусне влизане на вярващи на литургия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във