Банкеръ Daily

Свят

Ограничителни мерки в Румъния за пътуващите от България

От 00:00 ч. на 29 август България вече е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налага 14-дневна карантина при влизане в Румъния, съобвата от Министерството на външните работи.

Не подлежат на карантина:

- пътуващите, които са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината, на езика на съответната държава и на английски език.

- лица, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Негативният резултат от RT-PCR тест се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или със съответния документ, издаден на езика на съответната държава и на английски език.

- пътуващите, които през последните 180 дни са били потвърдени като заразени с вируса SARS-CoV-2 като към датата на влизане в Румъния са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с положителен резултат от RT-PCR тест за SARS-CoV-2 от датата на потвърждаване на заразяването, на езика на съответната държава и на английски език.

- деца на възраст до шест години включително (без необходимост от тест).

- транзитно преминаващи лица, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането си на територията на страната.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

 

Трафикът е интензивен на ГКПП "Видин Дунав мост", ГКПП "Русе Дунав мост" и ГКПП "Кардам" на изход за товарни автомобили
От 1 юли до 31 август 2021 г. има забрана за преминаването на товарни автомобили над 7.5 тона през съвместния граничен пункт "Дуранкулак"/"Вама Веке", която важи и в неделя. 
Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". През ГКПП "Оряхово" преминават само товарни превозни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във