Банкеръ Daily

Мария Арена 

Ограничения на личните права са допустими, но задължително с точен срок

Кризата, причинена от епидемията, постави на изпитание основни принципи на Европейския съюз. Определени ограничения на личните права са допустими, но трябва да бъдат пропорционални и за ясно очертан срок. Това казва интервю във Фейсбук председателят на подкомисията по права на човека в Европарламента Мария Арена (С&Д, Белгия).

"По време на кризата ЕС координираше движението на ключови стоки през границите на държавите членки, включително на лекарства и предпазно оборудване. Сега обаче е много важно да се възстанови свободата на движение на хората. Без нея Европа не е Европа. С усилията на ЕС постепенно отпадат граничните проверки и европейците могат отново да пътуват. Редица мерки обаче остават и някои от тях, например мобилните приложения за проследяване, повдигат въпроси за неприкосновеността на личния живот. Важно е да работим с технологиите, в това число за проследяване на хората за предотвратвяване на разрастване на епидемията, но трябва да спазваме някои принципи", смята Мария Арена.

Според нея приложенията трябва да отговарят на изискванията на ЕС за защита на личните данни. Тя подчерта, че Европарламентът е формулирал препоръки за защита на информацията в приложенията в резолюция  още на 17 април.

"Информацията трябва да се обработва съгласно законодателството за защита на данните, което гарантира определено ниво на защита на правата на гражданите, а не по клаузите на извънредно законодателство", каза Мария Арена.

На въпрос за правото на личен живот на пътници, подложени на проверки на температурата и изисквания за медицински сертификат при преминаване на определени страни, тя заяви: "Съгласна съм, че в една обичайна ситуация не би било нормално да имаме такова ниво на наблюдение. Но случаят не е такъв в момента. Ако искаме да отворим отново границите си, ако искаме да следим ситуацията с пандемията, ние се нуждаем от повече информация".

Арена коментира и влошаването на правата на гражданите в някои страни по време на пандемията: "Сега трябва да се върнем към нормалното положение и да поставим отново въпроса за човешките права в центъра на дискусията".

Солидарността е най-важният елемент в намирането на решение на кризата, каза в заключение председателят на подкомисията по права на човека: "Европа е точно като лодка: не можеш да спасиш предната част на лодката, ако не спасиш задната".

Facebook logo
Бъдете с нас и във