Банкеръ Daily

Свят

Огнен ад в Гърция, привечер температурите са 43 градуса

Продължава борбата с гасенето на пожарите в няколко района на Гърция.

Привечер в Атина като че ли малко се разхлажда. Но и в 18 часа термометрите по улицата продължават да показват 43 градуса. Градусите са с три по-малко, отколкото по обяд. А може да стане и по-горещо: метеоролозите допускат, че тази седмица може да бъде надхвърлен досегашният европейски рекорд от 48 градуса. Толкова са били измерени в Атина на 10-и юли 1977-а, пише Дойче Веле.

Подобни горещини е имало последно през 1987 година. 4000 души умират заради екстремните температури. Тогава малцина са имали вентилатори или климатици и нагорещените градски жилища се превръщат в смъртоносен капан най-вече за по-възрастните гърци.

Заради трайно високите температури властите обявиха, че ограничават работното време на археологическите забележителности. Акрополът например ще бъде затворен между 12 и 17 часа. Това се прави както за защита на туристите, така и за защита на служителите, обясняват от гръцкото министерство на културата.

Гражданската защита в Гърция призовава физическите усилия през деня да се избягват и апелира към работодателите да прекратяват тежката физическа работа следобед.

Пожарникарите се борят с над 80 огнища

Продължава борбата с гасенето на пожарите в няколко района на Гърция. Материалните щети са огромни, но няма пострадали хора. Властите в страната съобщават за над 80 бушуващи пожара, съобщи Ройтерс. 

В сряда температурите на някои места и ще са 47 градуса.

През цялата нощ пожарникари и сили на армията се бориха да ограничат пожара северно от Атина. Отново се включиха самолети и хеликоптери. Изгоряха къщи, цехове за производство и хиляди декара горски масив. В момента огънят е на три фронта без опасност да достигне до населени райони, съобщават огнеборците. Отвориха магистралата Атина-Ламия. Няма пострадали хора, съобщават от Гражданска защита. Стотици доброволци помагаха на огнеборците.

В област Месиния тази нощ изгоряха стотици декара с маслинови гори. Там продължава акцията по гасене на активни огнища. На полуостров Пелопонес са евакуирани жителите вече на десет села. Увеличиха броят на самолети и хеликоптери, които пожарите. Областният управител заяви, че няма пострадали.

Премиерът Кириакос Мицотакис посети оперативен център на пожарната, координиращ усилията за овладяване на пожара и други огнища на полуостров Пелопонес и на островите Евия и Кос.

“Всички налични средства и ресурси са разгърнати в борбата на множество фронтове“, се казва в изявлението на кабинета му. “В тези трудни времена приоритетът е защитата на човешкия живот”, допълват от администрацията на премиера.

В Атина операторът на електропреносната мрежа IPTO заяви, че пожарът е повредил части от мрежата, което представлява голям риск за електрозахранването в части от столичния регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във