Банкеръ Daily

Свят

Огнен ад в Австралия, температурите стигнаха 50 градуса

S 250 c7fbf3f4 8b87 4386 a7a9 90d7d306f54a
S 250 37bfeb1c 0f44 41d0 b915 6186b4cde18c

Австралийският град Сидни регистрира температурен рекорд. Термометрите днес показваха 50 градуса. 

Докато десетки хиляди пожарникари се борят да спрат огромните пожари, които опустушават страната, 5,5 милиона души в района на Сидни преживяха рекордна жега. В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите  са призовани  да не напускат домовете си.

Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. Площта им е около 2 пъти по-голяма от пожарите в Амазонските гори и Калифорния през 2019, взети заедно.

В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Пожарите отнеха живота на около 23-ма души, а повече от 1 200 къщи и имоти бяха унищожени. Австралия мобилизира още 3 000 войници от запаса, за да се бори с огнената стихия. Два военни кораба натовариха стотици евакуирани, които прекараха няколко дни на плаж в град Малакута, обградени от пожарите от всички страни.

Само за 48 часа са събрани над десет милиона щатски долара след призива на австралийски актьор за подпомагане на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Актьори, поп звезди и британското кралско семейство предложиха подкрепата си. Актрисата Никол Кидман обеща да дари 500 000 долара на пожарната в щата Нов Южен Уелс. Кралица Елизабет II вчера се присъедини към внуците си принцовете Уилям и Хари и изрази ужаса си от стихията и благодарността си към пожарникарите, които рискуват живота си. Австралийската комичка Селест Барбър, чието семейство живее близо до засегнатия от пожарите гр. Идън на югоизточния бряг, както и поп звездите Пинк и Иги Азалия, която е от Сидни, също набират средства в полза на пожарникарите и спасителните служби за животни. 

Приблизително 500 милиона животни са загинали при ужасяващите горски пожари, като сред жертвите са близо една трета от коалите в Нов Южен Уелс. Федералният министър на околната среда Сузан Лей каза пред ABC News "до 30 на сто от животните в този регион" са мъртви, защото около 30 на сто от тяхното местообитание е унищожено. Над 100 пожара продължават да бушуват из цялата страна, като досега са консумирали повече от пет милиона хектара земя.

Властите съобщават и за стотици изгорели индустриални кравеферми. Австралия е най-големият производител в света на краве мляко, а в момента пожарите са изгорили над 130 кравеферми. В спасителните операции е включена и армията, но положението остава много тежко. 

Икономиката на страната е изправена пред натиск от все по-силни горещини и бури в резултат на изменението на климата, заплашвайки различни сектори, сред които селското стопанство и туризма. Австралийският съвет за климата изчислява, че щетите от намалената производителност на селското стопанство и труда могат да достигнат 19 млрд. австралийски долара до 2030 г., 211 млрд. до 2050 г. и огромните 4 трлн. австралийски долара до 2100 г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във