Банкеръ Daily

Свят

Официално: Великденските служби в Гърция - при закрити врата

С ново решение гръцките министерства на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването и официално регулираха провеждането на църковните служби в седмицата преди Великден, съобщи АНА-МПА.

По-конкретно, в периода от 12 до 20 април новите разпоредби, приети вчера за предотвратяване на разпространението на коронавируса в помещенията за богослужение, предвиждат следното:

а) в присъствието на обществеността се забранява извършването на литургии, богослужебни събирания, свещенодействия и всякакви религиозни церемонии във всички помещения за религиозно богопочитание от всякакви изповедания и религии, независимо от размера и капацитета, на цялата територия на страната, с превантивна цел за общественото здраве. 

б) разрешава се извършването на литургии при закрити врата единствено и само от религиозния служител и помощен персонал (напр. псалт), общият брой на които не трябва да надхвърля 4 физически лица. Религиозният служител отговаря да вземе всички необходими мерки, които се изискват по постановлението. Не се разрешава, дори и при закрити врата, извършването на литургии в помещения, които се намират в частни имоти, сгради и т.н.

в) забраняват се посещенията от обществеността, индивидуални или групови, в манастирите. Разрешава се извършването на литургии и последования в манастирите без присъствието на обществеността.

г) разрешава се, наред с телевизионното и радиоизлъчване, и самостоятелното интернет излъчване на литургията.

Атинският ежедневник "Катимерини" пише, че в края на април се очаква да стане ясен графикът за постепенната отмяна на ограничителните мерки срещу новия коронавирус в Гърция през май. Вчера говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че "като останем вкъщи през април, ще бъдем в състояние през май да се радваме на резултатите от отговорната си позиция". За решаващ момент се смята 27 април - датата, до която досега са удължени мерките. Тогава, ако нещо не се промени към по-лошо, се очаква да бъде обявен първият срок за вдигане на определени мерки през май, както и кои ще бъдат те. Във всеки случай закритите обсъждания в правителството за първия етап от отмяната на мерките вече са започнали с фокус върху търговските обекти и училищата. Доколкото мерките дават резултат сред населението като цяло, правителството се фокусира върху мерките за ограничаване на вируса в "затворени" групи и пространства, като ромите, бежанските лагери и армията.

Икономическото издание "Нафтемборики" пише, че планът на гръцкото правителство предвижда, освен постепенно разхлабване на ограничителните мерки през май, и пакет от мерки на стойност 24 милиарда евро. До лятото ще бъде опъната финансова спасителна мрежа за икономиката от 14 милиарда евро в комбинация с "лост за ликвидност" от 10 милиарда, с цел медицинската криза да остави колкото се може по-малък отпечатък върху реалната икономика. Говорителят на правителството Стелиос Пецас изрази надежда на днешното заседание на Еврогрупата да се стигне до обща позиция за финансиране на необходимите действия с ниски лихви и без обвързващи условия.

До края на май за смекчаване на последствията от коронавируса върху икономиката Гърция ще реализира дейности от 6,8 милиарда евро или 3,5 процента от БВП. През май тези мерки ще нараснат над двойно, отбеляза правителственият говорител. За 10 милиарда евро ще бъдат интервенциите в подкрепа на ликвидността на продуктивната тъкан на икономиката чрез по-гъвкаво използване на Партньорското споразумение с ЕК, чрез Специалния европейски инвестиционен фонд, чрез създаването на гаранционен механизъм, чрез използването на ресурси от Европейската инвестиционна банка.

"Ефимерида тон синдактон" определя днешното заседание на Еврогрупата като тест за единството на Европа. Според вестника вместо общи европейски "короно-облигации", министрите на финансите от еврозоната подготвят "кръпки" от 500 милиарда евро. Вестникът пише, че стойността на правителствения пакет за подкрепа е нараснала до 24 милиарда евро. От своя страна лидерът на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас настоява за пакет от мерки за 26 милиарда и то незабавно, като 1 милиард от тях се насочат към системата на здравеопазването, а 8,5 милиарда - към наемните работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във