Банкеръ Daily

Свят

Официално предложиха Пучдемон за нов премиер на Каталуния

Председателят на парламента на Каталуния Роже Торен предложи Карлес Пучдемон за регионален лидер, който да състави ново каталунско правителство, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Торен обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили.

Предстои в парламента да има дебати по предложението и после да има гласуване, което може да е в края на месеца, предаде Франс прес.

Предложението бе направено в момент, когато Пучдемон е в Копенхаген за конференция, посветена на Каталуния. Испанската държавна прокуратура по-рано днес поиска от испанския Върховен съд да задейства отново европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във