Банкеръ Daily

Свят

Официално: Брюксел обвързва отпускането на пари с върховенството на закона

Дидие Рейндерс

Европейската комисия официално обяви, че ще представи през септември първите доклади по общото наблюдение на състоянието на върховенството на закона в общността.

"Подготовката напредва. Предвижда се докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. Комисията ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет", обяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Еврокомисарят настоя решенията в тази посока да бъдат взимани от Съвета на ЕС с обратно квалифицирано мнозинство - т.е. за отхвърляне да бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.

"Новият механизъм ще бъде предпазно средство срещу корупцията, в защита на свободата на медиите и за надзор на работата на националните институции", допълни  Рейндерс и уточни, че данните за докладите ще бъдат събирани от разнообразни източници, но оценките на тази основа ще бъдат правени единствено от комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във