Банкеръ Daily

Свят

Официално: Борис Джонсън ще е новият британски премиер

Бившият кмет на Лондон и двигател на Брексит Борис Джонсън бе обявен днес за следващ премиер на Великобритания и нов лидер на Консервативната партия, съобщиха световните медии.

Той спечели вътрешнопартийни избори след 160 000 членове на торите с 92 153 гласа срещу 46 656 за своя съперник - външния министър Джереми Хънт, предаде БНР.

Двамата се оказаха фаворитите на консервативни депутати, които ги избраха измежду няколко кандидати.

Джонсън (55 г.) официално ще поеме премиерския пост утре.

Мей, която се оттегля след бунт сред консервативни депутати срещу политиката й около преговорите за напускане на Европейския съюз, председателства днес сутринта последното си заседание на кабинета.

Борис Джонсън спечели гласовете на своите съпартийци, след като по време на предизборната си кампания той обеща "да осъществи Брексит или да умре" до крайния срок на 31 октомври.

Очаква се той официално да поеме поста премиер в сряда следобед, наследявайки Тереза ​​Мей, която се оттегли след трикратен провал да накара британския парламент да ратифицира нейното споразумението с ЕС за условията по излизането на Великобритания от съюза.

След встъпването в длъжност Борис Джонсън ще наследи политическа криза в Обединеното кралство относно процеса на Брексит, който трябва да приключи до края на октомври.

Новият премиер трябва да убеди ЕС да бъдат подновени преговорите по споразумението за Брексит, въпреки че европейските управляващи в Брюксел многократно обявиха, че постигнатото по време на управление на Тереза Мей споразумение не може да бъде предоговоряно, или пък ще трябва да изведе Великобритания от единния съюз без сделка, което може да доведе до сериозни икономически проблеми на Острова.

Джонсън вероятно няма да започне да обявява своите ключови министерски назначения до сряда, като редица досегашни министри обявиха предварително, че ще подадат оставки, ако той бъде следващия премиер на Великобритания.

Двама министри вече напуснаха, цитирайки желанието на Джонсън да напусне ЕС без преходно споразумение, а финансовият министър Филип Хамънд и министърът на правосъдието Дейвид Гок обявиха, че планират да подадат оставки, преди да бъдат уволнени.

Бившият кмет на Лондон (от 2008 до 2016 г.) Борис Джонсън е роден на 19 юни 1964 г. Манхатън, Ню Йорк, където баща му Стенли Джонсън учи икономика. Получава и британско, и американско гражданство.

През 1973 г. семейството му се мести в Брюксел, след като Стенли Джонсън започва работа в Европейската комисия. По бащина линия Борис е потомък на Али Кемал бей, който за кратко е бил министър в правителство на Османската империя.

В политиката влиза през 2001 г.

През 2016 г. като депутат е основен двигател на кампанията за британското напускане на Европейския съюз. Месец след референдума за Брексит новата премиерка Тереза Мей го назначава за външен министър.Заради противоречия с начина, по който Мей води преговорите за Брексит, две години по-късно Джонсън подава оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във