Банкеръ Daily

Свят

Офертата на Air France за Alitalia бе предпочетена пред Lufthansa

Италианското министерство на икономиката съобщи, че се е спряло на офертата на инвестиционния фонд Certares с участието на Air France-KLM и Delta Air Lines за придобиването на държавната авиокомпания ITA Airways с оглед започване на ексклузивни преговори, предаде Франс прес.

Изненадващото съобщение представлява обрат за италианско-швейцарския морски превозвач MSC и германския й съюзник Lufthansa, които досега бяха смятани за фаворити в надпреварата за придобиването на наследника на Alitalia.

Избраната оферта е оценена като най-съвместима с определените цели от държавата, която притежава 100 процента от авиокомпанията, отбелязва министерството, без да уточнява сумата, посочена в офертата.

След ексклузивни преговори ще бъдат подписани обвързващи споразумения само ако съдържанието им удовлетворява изцяло държавния акционер, подчертава ведомството.

Според в. "Месаджеро" фондът Certares, специализиран в сферата на туризма, предлага да придобие близо 56 процента от ITA за около 600 милиона евро. Така италианската държава ще си запази 44 процента и ще има две от петте места в бъдещия управителен съвет на компанията.

MSC и Lufthansa предложиха в края на август да платят 850 милиона евро за 80 процента от ITA, след като в края на януари предложението им беше за 1,3 до 1,4 милиарда. Понижаването на офертата беше направено заради очакваното след лятото влошаване на въздухоплавателния пазар. Според информиран източник двете компании искали съответно 60 на сто и 20 на сто.

Air France-KLM придоби през 2009 г. 25 процента от Alitalia, след което постепенно се оттегли от италианския авиопревозвач от 2013 г.

За разлика от Lufthansa, френско-нидерландската група е с вързани ръце заради условията на Европейската комисия в замяна на получената държавна помощ за преодоляване на ковид кризата, които не й позволяват да участва с над 10 процента в компания от сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във