Банкеръ Daily

Свят

Одобриха и Виолета Булц, новата Еврокомисия е готова

Комисията по транспорт на Европейския парламент одобри днес кандидата на Словения Виолета Булц за еврокомисар, съобщи парламентарната група на социалистите и демократите.

Така отпада и последната пречка пред очакваното утре гласуване на целия състав на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Снощи Булц бе изпитана в Страсбург от евродепутатите от транспортната комисия и мненията бяха, че се е справила добре. Някои евродепутати обаче бяха против нейното утвърждаване днес, тъй като отбелязаха, че тя е имала едва четири дни да се подготви и заради това е неравнопоставена спрямо останалите кандидати за еврокомисари, разполагали с почти месец за подготовката си за изпитите.

Тази сутрин предстоеше да се разбере дали изобщо транспортната комисия ще гласува оценката на Булц или ще отложи въпроса. Ако това се бе случило, утре ЕП нямаше да бъде в състояние да гласува новата ЕК и така щеше да пропадне целият първоначален график, според който новите комисари да започнат работа от 1 ноември.

След като препятствията пред комисията на Юнкер вече са преодолени, утре в 13.00 ч. българско време ЕП ще гласува нейния състав. След това в четвъртък или петък новата ЕК ще бъде утвърдена и от Европейския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във