Банкеръ Daily

Свят

Одобриха харта с принципите на исляма във Франция

Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание официално одобри вчера харта на принципите на исляма във Франция. Това би трябвало да даде начало на голямо преструктуриране на втората религия в страната, предаде Франс прес.

След седмици на вътрешна криза лидерите на Съвета постигнаха споразумение по текста на хартата, в който се утвърждава "съвместимостта" на мюсюлманската вяра със светския характер на държавата и с равнопоставеността жени - мъже и в който се отхвърля използването на исляма като средство за постигане на политически цели.

Това потвърждаване на републиканските принципи бе по настояване на президента Еманюел Макрон в рамките на неговата офанзива срещу сепаратизма и радикалния ислям. Тази офанзива се материализира в законопроект, който днес започва да разглежда парламентът на Франция

Приемането на хартата с принципите проправя път към създаването на Национален съвет на имамите, който ще утвърждава имамите, проповядващи във Франция.

Хартата се противопоставя и на намесата на чужди страни в мюсюлманското вероизповедание във Франция. Една от разпоредбите й предвижда и по-стриктни правила във връзка с чужди дарения за над 10 000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във