Банкеръ Daily

Свят

Одобриха бустерна доза от ваксината Pfizer за юноши на 16-17 г. в САЩ

Управлението по въпросите на качеството на храната и медикаментите (FDA) в САЩ е разрешило използването на бустерна доза от ваксината на консорциума Pfizer - BioNTech за юноши във възрастта между 16 и 17 години. За това съобщава Reuters.

По данни на агенцията, бустерна доза може да се постави не по-рано от шест месеца след поставянето на втората ваксина.. По-рано регулаторът одобри използването на бустерна доза от ваксината на Pfizer - BioNTech за младежи на 18 години и нагоре. Както съобщава Reuters, преди юношите да могат да получат трета доза от ваксината, Центърът по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), вероятно, трябва да се произнесе с аналогично решение.

В срада Pfizer и BioNTech разпространиха изявление, съгласно което ваксината, тяхно производство, при третата доза неутрализира омикрон варианта. При две дози ефективността е значително по-ниска. Според компанията, реваксинацията може да обезпечи достатъчна защита от заболявания при всякаква степен на боледуване, предизвикано от варианта "омикрон".

На 26 ноември Световната здравна организация обозначи щама на коронавируса В.1.1.529, открит в южния край на Африка, с гръцката буква "омикрон". В изявление на СЗО се казва, че при тази разновидност "има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство". Световният епицентър на разпространението на омикрон щама е в страните от южната част на Африка. Най-голям брой заразени от омикрон са открити в ЮАР. Новият щам е открит вече в над 50 страни. Но засега не е открит  нито един смъртен случай сред заразените с омикрон щама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във