Банкеръ Daily

Свят

Очаква се пълна карантина за Солун, Янина и Кастория в Гърция

Очаква се до дни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да обяви пълна карантина в няколко области в Северна Гърция след рекорд от 667 потвърдени положителни случаи за ден.

Повечето заразени са студенти, които не спазват мерките за дистанция, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Солун, Янина и Кастория (Костур) са следващите области, които  се очаква до края на седмицата да бъдат поставени под карантина.

Префектът на област Солун Дзиздикостас в изявление днес предупреди, че се увеличава броят на заразените, като повече от половината са млади хора - студенти и работещи в кафенета и барове.

При тях е почти невъзможно да се установят контактите, което предполага силна епидемиологична активност, коментират експерти.

"Вървим към локдаун", заяви префектът.

Въпреки че още не е наложена мярката - задължително носене на маски навън, повечето хора вече излизат с предпазни маски в рисковите райони.

Област Атика също втора седмица е с високи показатели.

Властите извършват постоянни проверки за спазване на мерките в цялата страна. Налагат стотици глоби всеки ден.

Медиите информират за много случаи на заразени след студентски събирания и семейни тържества. Днес повече от половината участници в семеен празник в Кавала са с положителни проби след.

Висшите учебни заведения преминаха на дистанционно обучение. Засега под 1% са затворените училища, информира просветното министерство на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във