Банкеръ Daily

Свят

Очаква се оставката на Армин Лашет като лидер на ХДС

Лидерът на консервативния Християндемократически съюз Армин Лашет е предложил да подаде оставка, след като партията остана втора на парламентарните избори. Германски медии твърдят, че Лашет е заявил пред съпартийците си, че съюзът се нуждае от ново начало и той иска да подпомогне процеса, като се оттегли от лидерския пост. 

ХДС беше повлияна от оттеглянето на Ангела Меркел от германското ръководство, като се нареди на второ място след Социалдемократическата партия (СДП) на проведените през септември парламентарни избори.

Според германски медии Лашет е заявил, че програмата на партията е по-важна от отделните членове и че той "би се радвал" да се оттегли, ако ХДС може да се представи по-добре с други лидери начело.

Лашет е казал на консервативните депутати, че партията се нуждае от ново начало след поражението на изборите, процес, на който той желае да помогне, съобщава Ройтерс, цитирайки консерватори, участвали в разговора с него

Междувременно ХДС обяви, че Армин Лашет ще даде официално изявление в централата на партията в 18.30 местно време (19.30 час българско време).

В момента ХДС е в преговори за формиране на управляваща коалиция, тъй като нито тя, нито СДП на Олаф Шолц не спечелиха ясно мнозинство, като двете партии бяха разделени на парламентарните избори от едва 1,6 процентни пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във