Банкеръ Daily

Свят

Очаква се нов пик на цените на газа тази зима на фона на силните студове

Цените на природния газ и нефта тази зима могат да достигнат нови пикови стойности, ако прогнозите за студена зима се оправдаят. Такова мнение е изказал директорът по инвестиции в Saxo Bank Стин Якобсен. В този случай енергийната криза по света ще достигне своя пик,

"Мисля, че тази зима ще видим пик на енергийната криза. Такъв не сме виждали от 1973 година. Но тази година, тази зима ще видим пик на енергийната криза", е казал експертът. На този фон,  Якобсен смята, ще се поскъпва и нефтът. "Няма да се учудя, ако видим и цена на нефта над 100 долара за барел още през първото тримесечие на 2022 година", е отбелязал той.

Якобсен смята, че след пика енергийната криза ще завърши  през 2022 година.

"Аз не съм метеоролог, разбира се, но гледайки основните дългосрочни прогнози, които се отнасят до скоростта на охлаждане на горните слоеве на атмосферата, то има много висока вероятност за това  зимата да бъде много студена. Така е според метеорологичните изследвания, които аз съм слушал. В този случай цените на природния газ, нефта и втечнения природен газ (LNG) ще тръгнат нагоре, защото нивото на запасите са ниски. Къде могат да стигнат? Само още по-високо, естествено", коментира Якобсен.

Според експертите на Saxo Bank, "паузата" във волатилността на цените на природния газ, която наблюдаваме в момента, е временна. "Ние виждаме в перспектива още по-високи цени, както в Азии, така и в Америка и в Европа", е заключението на Якобсен.

По-рано и от "Газпром" коментираха, че също не очакват забележимо понижение на цените на природния газ в Европа в близките месеци, но неговата стойност в рамките на 1000 долара за хиляда кубически метра не е устойчива.

Цените на газа в сравнение с 2020 г. е нараснала в Европа почти четири пъти

Европейската комисия  и страните от ЕС за почти два месеца на енергийната криза в Европа не направиха практически нищо за реалното подобрение на ситуацията. Цените на природния газ в Европа в сравнение с миналата година са се увеличили почти четири пъти. Сметките за електричество за европейските потребители заплашват да повторят тази динамика. Сега цените на природния газ на спотовите пазари на ЕС се колебаят в интервала 1000-1100 долара за 1000 куб. метра, на фона на пика в началото на октомври, когато  цената достигна 2000 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във