Банкеръ Daily

Свят

Очаква се днес Украйна и Молдова да станат кандидат-членове на ЕС

Европейският съвет се очаква да подкрепи днес становището на Европейската комисия за присъждане на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова. За Грузия се предвижда ЕС да поиска допълнително становище от ЕК по-късно, сочат документите за предстоящото двудневно заседание в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се очаква да удължат с още шест месеца санкциите, наложени срещу Русия заради нападението срещу Украйна. Те ще обсъдят възможностите за предоставяне на допълнителна подкрепа за Украйна - финансова, военна и по отношение на износа на украинската зърнена реколта.

Утре Европейският съвет ще обсъди икономическите последици от предприетата от Русия война, управлението на еврозоната, предложението Хърватия да въведе еврото от 1 януари догодина. Предвижда се участниците в заседанието да разискват предложенията за промени в ЕС, както и възможностите за подобряване на сътрудничеството на европейския континент.

Дневният ред предвижда обсъждане на отношенията с Турция, както и да бъдат приети заключения за Западните Балкани.

Преди заседанието на Европейския съвет днес в Брюксел е насрочена среща ЕС-Западни Балкани. В сутрешните часове се очаква към европейските лидери да се присъединят техните колеги от страните от региона.

В навечерието на двете заседания председателят на Европейският съвет Шарл Мишел изпрати писмо до участниците, в което отбеляза, че Западните Балкани и ЕС са важни един за друг. Той призова за вливане на нова енергия за разширяването и сближаването с тази част от Европа.

Междувременно Украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви, че е "на 100%" убедена, че на срещата си на върха тази седмица 27-те страни от ЕС ще признаят на Украйна статут на кандидат за членство, предаде АП.

В интервю за агенцията Стефанишина, която отговаря за европейската и евроатлантическата интеграция, казва, че решението може да дойде още в четвъртък в началото на форума. По думите ѝ Нидерландия, Швеция и Дания са били несъгласни да се започват предприсъединителни преговори с Украйна, докато тя води война с Русия, но сега подкрепят идеята. На въпрос доколко е сигурна, че страната ще стане кандидат-член тя отговаря: "Ден преди започването на срещата на върха мога да кажа: 100 процента".

В интервюто Стефанишина изразява мнение, че Украйна може да стане член на ЕС в срок от две до десет години, а не след десетилетия, както предричат някои европейски представители. Според нея Украйна "вече е много интегрирана в ЕС".

Украинският президент Володимир Зеленски също е изразявал подобен оптимизъм. По думите му предоставянето на кандидатски статут е "съдбоносен момент" за страната му, припомни АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във