Банкеръ Daily

Свят

Очаква се Байдън да признае арменския геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква официално да признае масовото избиване на арменци от Османската империя през Първата световна война за акт на геноцид, заявиха запознати по въпроса източници, ход, който вероятно ще обтегне още повече американско-турските отношения, предаде Ройтерс.

Байдън може да използва думата "геноцид" като част от изявление на 24 април, когато ежегодно по света се организират възпоменания за жертвите, но окончателно решение все още не е взето, според запознати.

Вчера прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери, че Белият дом вероятно ще има "повече какво да каже" по темата в събота, но отказа да даде подробности.

Преди година, докато още беше кандидат за президент, Байдън почете паметта на 1,5 милиона арменски мъже, жени и деца, загубили живота си в последните години на Османската империя, и каза, че ще признае тези убийства за геноцид.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Всяко решение на Байдън да признае масовите убийства за геноцид ще навреди допълнително на и без това обтегнатите отношения между натовските съюзници, каза във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във