Банкеръ Daily

Свят

Обвързването на европарите с върховенството на закона зацикли

Преговорите между Европейския парламент и  Съвета - представителите на страните членки, за механизма за обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона ще продължат през ноември. 

След преговорите в четвъртък стана ясно, че нито една от страните не е склонна на компромис. 

„Не постигнахме компромис относно механизма за обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона. Всичко все още предстои да бъде договорено. След провеждането на вътрешни дискусии в Европейския парламент ще се върнем за петия кръг тристранни срещи през ноември.", обявиха преговарящите.

През юли 27-те страни членки се съгласиха на мащабен пакет от икономически стимули за справяне с последствията от пандемията на стойност 1.8 трилиона евро. Той включва 750 милиарда евро, които ще бъдат финансирани от първите европейски облигации, но преди това да се случи планът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и страните членки. Европарламентът е категоричен, че с няма да жертва основните си принципи, като най-важният сред тях е върховенството на закона. 

Европейският парламент имаше готовност да започне междуинституционални преговори по регламента за „обвързаност с върховенството на закона“ още през януари 2019 г., когато евродепутатите одобриха позицията си на първо четене. Основното искане беше реално обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона и основните права в държавите членки чрез „приложим механизъм“, който да може да бъде задействан ефективно. Те също така призоваха крайните получатели на средства от ЕС да бъдат защитени и Парламентът да бъде включен в процеса на вземане на решения.

В скорошно проучване в целия ЕС (проведено през октомври 2020 г.), 77% от европейците настояват, че ЕС трябва да предоставя средства на държавите членки, само ако националното правителство прилага принципите на правовата държава и демокрацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във