Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха свалената с преврат лидерка на Мианма в корупция

Срещу бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена с военен преврат, е повдигнато обвинение в корупция. Това посочва днес официалното издание "Глобал ню лайт ъв Мианмар", предаде Франс прес.

Бившата фактическа ръководителка на гражданското правителство е обвинена в получаване на подкупи - "600 000 долара и килограми злато". Освен това е заподозряна в злоупотреба със земи в полза на председателствана от нея благотворителна фондация. Аун Сан Су Чжи "бе призната за виновна в корупционни действия, извършени чрез използване на поста си. Съответно бе обвинена по чл. 55 от закона срещу корупцията", уточнява вестникът.
"Тези обвинения са абсурдни", коментира пред АФП един от адвокатите й, Кхин Маун Зау. "Целта е да бъде държана далеч от (политическата) сцена и да се опетни нейният имидж", казва той.

Арестувана на 1 февруари, в деня на преврата, нобеловата лауреатка за мир от 1991 г. вече е обвинена в други престъпления - от незаконно притежаване на портативни радиостанции до подбуждане към размирици и нарушение на закона за държавната тайна. Ако съдът я признае за виновна, тя може да бъде отстранена от политическия живот и да влезе за много години в затвора.

В столицата Найпидо вече са насрочени два процеса; първият трябва да започне на 14 юни. След това 75-годишната бивша ръководителка може да бъде изправена пред съд в Янгон по обвинението за нарушаване на закона за държавната тайна.

За да оправдае преврата, хунтата заяви, че парламентарните избори от ноември 2020 г., спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи, са минали с масови нарушения.

От времето на пуча Мианма е разтърсвана от почти всекидневни демонстрации, стачки парализират икономиката й, засилват се сблъсъците между армията и бунтовнически етнически групи.

Силите за сигурност искат да удавят в кръв протестното движение - през последните месеци те убиха близо 860 цивилни, включително жени и деца, сочат данни на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Около 5000 души са хвърлени зад решетките, неправителствени организации съобщават за извънсъдебни екзекуции, изтезания и насилие спрямо жени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във