Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха Фийон и за подарени луксозни костюми

Франсоа Фийон

Кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон призна, че негов приятел му е купил луксозни костюми, но заяви, че не вижда в това нищо нередно, предаде Франс прес.

Фийон бе смятан за явен фаворит в надпреварата. Кандидатът на основната опозиционна сила във Франция обаче загуби позиции след разкритията, че е наемал фиктивно като сътрудници членове на своето семейство, срещу което те са получавали трудови възнаграждения от държавата.

Самият той отрича да е извършил нещо нередно и отказва да се оттегли от надпреварата. Вестник "Журнал дю диманш" писа вчера, че богат приятел на Фийон му купил два луксозни костюма на обща стойност 13 000 евро. Френският седмичник цитира лично въпросния "благодетел", който подписал съответния чек на 20 февруари.

"Журнал дю диманш" твърди още, че шикозната модна къща "Арнис" получила в брой близо 35 500 евро от сметката от общо 48 500 евро, която Фийон натрупал към нея от 2012 г.

"Един приятел ми предложи костюми през февруари. И какво от това?", казва кандидат-президентът на френските консерватори в интервю за вестник "Лез Еко", което ще бъде публикувано днес.

Фийон отбелязва, че "личният (му) живот е обект на разследвания от всякакво естество и това отношение е резервирано за него". Кой се опитва да ми навреди, не зная", се пита той.

Според хора от обкръжението на Фийон един негов приятел наистина му е купил костюмите, но "в това няма нищо осъдително".

В сряда кандидатът-президентът ще се яви пред съдия-следователите, които се занимават с неговия случай, и евентуално може да му бъдат повдигнати обвинения за фиктивно назначаване на съпругата му и две от децата им. Съответните разкрития, направени в края на януари, нанесоха тежък удар на кампанията на Фийон.

Според последните проучвания на общественото мнение той е на трето място в надпреварата и няма да се класира на балотажа, на който се очаква да отидат центристът Еманюел Макрон и лидера на крайната десница Марин льо Пен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във