Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха Андрей Бабиш в конфликт на интереси

Чешкият премиер Андрей Бабиш беше обвинен от чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" в конфликт на интереси, след като поиска да се направи изключение за начина, по който Чехия прилага препоръки на ЕС за борбата с прането на пари, предаде ДПА.

"Това е чудовищно изключение, направено по мярка специално за Бабиш и за неговата ситуация", каза ръководителят на чешкия клон на борещата се с корупцията НПО Давид Ондрачка.

Бабиш е основател на голяма бизнес империя в сектори като земеделието, хранително-вкусовата промишленост и медиите и в миналото вече е бил обвиняван в конфликт на интереси от "Трансперънси интернешънъл".

Смята се, че Бабиш е прехвърлил холдинга си на доверителен фонд, за да може да продължи да ползва национални субсидии.

В директивата на ЕС се казва, че действителните собственици на фирми, фондации и доверителни фондове трябва да бъдат вписвани в национален регистър, но Бабиш иска Чехия да направи изключение за доверителните фондове, което би означавало да не бъде назован поименно като собственик.

Законопроект за въвеждане на такова изключение скоро ще бъде внесен в чешкия парламент, където Бабиш ще се нуждае и от гласове на опозиционни депутати, тъй като е критикуван от партньорите си в управляващата коалиция от Чешката социалдемократическа партия. Лидерът на чешките социалдемократи Ян Хамачек заяви, че не е необходимо да се прави изключение за доверителните фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във