Банкеръ Daily

Македонски медии

Обвиняват Заев в предателство заради визитата му в София

Зоран Заев и Бойко Борисов в София

"Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!" Под това заглавие електронното издание "Република", близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие въпреки смяната на правителството продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски, съобщи БТА.

Според "Република" България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.

В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че "македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи", но това "не може да изкорени българското минало от общата памет".

Според изданието мнението на посланика изцяло кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че "Македония трябва да влезе в Европа, но не и македонизмът, който като идеология е не само антибългарска, но и антидемократична".

В заключение изданието смята, че "премиерът Заев е длъжен да отговори в какво качество Борисов ще пристигне на Мечи камък - дали като гостенин и приятел на македонската нация или като политик, който ще натрапва "българското минало на колективната ни памет".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във