Банкеръ Daily

Свят

Обвинението срещу Хашим Тачи и Кадри Весели било политически мотивирано

Кадри Весели и Цвета Караянчева

Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви днес, че оповестяването на обвинителния акт срещу него и президента Хашим Тачи за военни престъпления от страна на Специализираната прокуратура в Хага, преди съдът да го е потвърдил, е политически мотивирано, а изнесените факти не са верни, съобщава прищинският вестник "Коха".

Весели заяви на пресконференция в Прищина, че действията на прокурора, който оповести обвинението преди то да бъде потвърдено от съда, са безпрецедентни. "Представените твърдения са напълно неверни. Нямат основания и твърденията за обструкция /от страна на Весели и Тачи/ на работата на трибунала. Оповестяването на неверни твърдения буди тревога", каза Весели.

"С оглед на времето и обстоятелствата, при които бе оповестено обвинението, няколко дни преди срещата в Белия дом, с право се появява съмнението, че това не е случайност. Нито един прокурор никога не бива да допуска решенията му да се взимат по политически мотиви. Предупреждавам гражданите на Косово, че този процес не може да бъде истински и безпристрастен, защото на него влияят политически обстоятелства", заяви Весели.

Президентът на Албания Илир Мета оцени в Тирана, че водената от Армията за освобождение на Косово /АОК/ война е била честна и Хашим Тачи и Кадри Весели ще докажат невинността си, предаде Танюг.

"Вярваме в невинността на президента Тачи и бившия председател на косовския парламент Кадри Весели и всичките им другари по оръжие. Вече бяха повдигани обвинения против бивши командири от АОК, но невинността им и справедливостта на войната бе потвърдена. Вярваме, че така ще стане и този път", написа Мета във Фейсбук.

Премиерът на Албания Еди Рама изрази възмущението си от повдигането на обвиненията против Тачи и Весели. "Откакто научих новината и прочетох имената на така наречените престъпници от освободителната война в Косово, се опитвам, но не успявам да формулирам истински думите, с които да изразя възмущението си", каза Рама. Той обяви, че днес ще излезе с послание към всички албанци, но остава "докрай с всички, които се бориха с оръжие" за Косово, "заточено в ада на Слободан Милошевич", съобщава прищинският "Газета експрес".

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово повдигна обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за близо 100 убийства. Обвинението бе повдигнато на 24 април, но бе оповестено вчера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във