Банкеръ Daily

Свят

Обсъжда се жп тунел между Шотландия и Северна Ирландия

В момента връзката се осъществява с фериботи

Британските железници започват активно да обсъждат изграждане на тунел между Шотландия и Северна Ирландия в опит за подобряване на връзките между четирите отделни части на Обединеното кралство.

Преди време премиерът Борис Джонсън лансира идея за построяване на мост между Шотландия и Северна Ирландия над Ирландско море, но прокопаването на тунел сега изглежда по-евтина и по-вероятна опция, предава БНР.

Британският министър за Шотландия Алистър Джак заяви, че е подкрепил идеята за тунел, свързващ Странреър в Шотландия с голямото северноирландско пристанище Ларн.

Очаква се до седмици да бъде представен подробен доклад за възможността такъв проект да бъде реализиран.

Странреър и Ларн отстоят на 25 мили, или 40 километра разстояние.

Основната идея е да се насърчи търговията и да се решат проблемите около икономическия статут на Северна Ирландия след Брексит.

Проектът обаче освен ревностни привърженици вече има и противници. Консерваторът Саймън Хоаре, който е председател на парламентарната комисия по въпроси за Северна Ирландия, заяви, че вместо да се занимават с някакъв утопичен проект, е по-добре министрите да се концентрират върху Протокола за Северна Ирландия, така че той да функционира нормално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във