Банкеръ Daily

Свят

Община Пловдив оцени поръчката за стадион „Христо Ботев“ на 53 млн. лева

На първия етап, с отпуснатите досега 25 млн. лв. ще бъдат завършени трибуните и терена и стадионът ще получи лиценз за мачове от вътрешното първенство.

Общата стойност на строително-ремонтните дейности на стадион „Христо Ботев“ ще бъде 53 милиона лева с ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив, която пусна обявлението за стартиране на обществена поръчка за реконструкция, основен ремонт и реновиране на трибуните на спортното съоръжение. Кметът Здравко Димитров уточни, че процедурата е придвижена във възможно най-кратките възможни срокове.

„Знаем за обществения интерес към довършването на стадиона на „Ботев“, както и това, че на мнозина им се искаше това да се случи дори по-рано. Ние обаче искахме всичко да е максимално добре направено, да няма грешки, а и да не ставаме после клиенти на прокуратурата. Още веднъж благодаря на правителството за това, че вместо да закупи нов самолет, то отпусна средства за спортна инфраструктура, защото без тях нямаше да можем да направим двата стадиона – на „Ботев“ и на „Локомотив“, казва кметът.

Припомняме, че в началото на тази година бяха отпуснати 37 млн. лв. за този проект, след като министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се отказва от купуването на правителствен самолет.

Заместник-кметът с ресор строителство Пламен Райчев обяви, че на първия етап, с отпуснатите досега 25 млн. лв. ще бъдат завършени трибуните и терена и стадионът ще получи лиценз за мачове от вътрешното първенство. При последващо финансиране – от държавния бюджет или еврофондове, стадионът ще бъде завършен изцяло, с прилежащите съоръжения, и ще бъде лицензиран за мачове от евротурнирите.

Успоредно с този проект от Община Пловдив работи и по поръчката за строежа на стадион „Локомотив“ в квартал „Лаута„. В петък тя е била внесена за предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки и "до сряда ще знаем дали ще бъде избрана", отбеляза заместник-кметът Пламен Райчев. Ако не бъде, до края на седмицата общината ще има готовност да входира и нея, в противен случай, отново ще трябва да се чака допълнително около две седмици. Стойността на този проект е 12 млн. лв., като в обхвата на поръчката влиза построяването на три трибуни на стадиона.

"Локомотив" има нужда от тази подкрепа. Клубът спечели за втори пореден път Купата на България за 2020 г., след като надигра ЦСКА във финала с 5:3. Тимът се наложи след изпълнение на дузпи, като редовното време и продълженията не донесоха голове. И това се случи в 80-я финал в историята на турнира. И сега го очаква много срещи в европейските турнири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във