Банкеръ Daily

Свят

Община Мадрид строи модерен квартал за 9,5 млрд.евро

До 2044 г. Мадрид ще има нов квартал, разположен в северната част на града. Предвижда се там да живеят над  27 000 души в около 10 500 жилищни сгради. Административните сгради ще бъдат 345, ще бъдат построени и три небостъргачи с офиси, като един от тях ще е на 70 етажа и ще е сред най-високите на най-високите сгради в Испания. Това предвижда проект на общината на испанската столица, съобщи "Ел Мундо". 

Строителните дейности ще започнат в края на 2020 г., ще се извършват поетапно и ще включват и създаването на 500 000 квадратни метра зелени площи. Това са предварителните цифри и календарът, предвидени в проекта  за градско развитие „Чамартин“. Предстои общината да одобри промените в Общия устройствен план, за да започнат процедурите по организиране на строителството. 

Кварталът ще бъде наречен най-вероятно Мадрид Нуево Норте, ще се разпростира на площ от над 3 млн. кв. м, което го превръща в най-големия урбанистичен проект в Испания и един от най-големите в Европа. Над 60% от площите са запазени за дейности, свързани с услуги, като офиси, магазини, хотели и ресторанти, а 35,46% - за жилища. Други 1,3 млн. кв. м ще бъдат използвани за развиването на обществен транспорт, зелени зони и улици.Предвижда се също създаването на три нови спирки на метрото, за да се намалят задръстванията в района.

Реализацията на проекта е на приблизителна стойност от около 9,5 милиарда евро, от които над 7 млрд.евро ще бъдат осигурени от консорциума Distrito Castellana Norte, който стои зад проекта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във