Банкеръ Weekly

Свят

Обръчът около Мей се затяга

Тереза Мей

Две знакови събития показаха, че шансовете на британския премиер Тереза Мей да прокара договореното от нея споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз са все по-малки. Поставено е под въпрос и самото политическо оцеляване на премиера.

Британското правителство беше принудено да публикува правния анализ за сделката си с Брюксел, след като беше порицано за проява на неуважение към парламента заради отказа да направи това. Депутатите поискаха да видят правното мнение, за да се информират по-добре преди гласуването на сделката на 11 декември. Преди това генералният прокурор Джефри Кокс представи пред  тях резюме на анализа си за кабинета, но те го обвиниха в неуважение и поискаха пълния текст.

От него стана ясно, че Великобритания е заплашена да попадне в проточени и повтарящи се кръгове на преговори за излизане от Европейския съюз, ако приеме т.нар. подсигуряващо споразумение за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя правителството на Мей, определи правното мнение като "унищожително". Тя се противопоставя на подсигуряващото споразумение, което ще обвърже Северна Ирландия по-тясно с ЕС, отколкото останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Ирландия. По думите на заместник-лидера й Найджъл Додс анализът показва, че Северна Ирландия ще бъде изцяло в митническия съюз на общността, а Великобритания - не, въпреки твърденията на Мей, че не е скрила факти във връзка с правния анализ.

Юнионистите обявиха, че на 11 декември ще гласуват против споразумението за Брексит, но ще подкрепят кабинета при гласуване на вот на доверие, в случай че парламентът го отхвърли. Остава обаче рискът подкрепата им да бъде загубена и да има избори, ако споразумението бъде прокарано, коментираха депутати от Консервативната партия.

Според "Файненшъл таймс" единственият шанс на Тереза Мей да накара мнозинството в Камарата на общините да подкрепи сделката с Брюксел е подкрепящите твърдия Брексит депутати да бъдат изправени пред перспективата излизането на Великобритания от ЕС изобщо да бъде отменено. При такъв развой те "ще поемат дълбоко дъх, ще потиснат терзанията си и ще подкрепят нейния план за напускане" пред перспективата да няма Брексит изобщо, коментира изданието. Пред парламента самата Мей заяви, че втори референдум за Брексит не е правилната стъпка и предупреди депутатите, че трябва да избират между одобряване на постигнатото от нея споразумение, напускане на ЕС без споразумение или оставане в съюза - като по този начин стовари върху тях отговорността за по-нататъшния развой на събитията.

Междувременно опасността парламентът да отхвърли сделката накара жители на Великобритания да пълнят домовете си със стоки, идващи от Европа. Причината за подобни тревоги е, че Обединеното кралство внася 1/3 от хранителните си стоки от континента. Това означава над 10 000 камиона с продукти, преминаващи през Ламанша всеки ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във