Банкеръ Weekly

Свят

Обречена мисия чака Мей

Привърженици на твърдия Брексит пред парламента в Лондон

Британският парламент гласува да изпрати министър-председателя Тереза Мей в Брюксел, за да извоюва отстъпки в споразумението за Брексит. Европейският съюз няма да се поддаде, така че мисията й е обречена. Въпреки това Мей извоюва политически дивиденти от вота.

По-конкретно Камарата на общините иска от Мей да ревизира онази част от споразумението, известна като предпазен механизъм за Ирландия. По същество тя е гаранция, че няма да бъде установявана твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след отделянето на Острова от блока, но поддръжниците на Брексит от Консервативната партия се опасяват, че клаузата ще впримчи страната завинаги в ЕС. Затова настояват Мей да намери "алтернативно решение" на сегашния план, но без да уточняват как го виждат те самите.

След вота на 29 януари Мей заяви пред депутатите, че "никога няма да спре да се бори за Великобритания", но и предупреди, че в общността няма "голяма охота" за такава промяна и предоговарянето няма да е лесно.

Евросъюзът реагира много по-еднозначно - че няма такава възможност. Предпазният механизъм е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Така че мисията на Мей в Брюксел изглежда обречена. Ако тя не успее да накара ЕС да отстъпи, пред нея има два варианта. Единият е най-накрая да успее да убеди голяма част от опонентите си да подкрепят предложения от нея план, който отхвърлиха с огромно мнозинство  като единствена възможност за излизане от Европа със споразумение. Другата възможност е да се пристъпи към твърд Брексит - нещо, което повечето политици на Острова не желаят и от което повечето жители се боят. Ако се стигне дотам обаче, отговорността няма да е нейна.

Мнозинството в парламента не желае това да се случи. На 29 януари в Уестминстър бе гласувана и декларация срещу излизането на Великобритания от Евросъюза без споразумение. Но тя няма задължителен характер, така че всъщност не може да предотврати евентуалния твърд Брексит. В нея няма и предложение за решаването на проблема. Самата Мей го потвърди пред парламента в деня на вота. "Съгласна съм, че не бива да излизаме без споразумение, само че простото противопоставяне на този вариант не е достатъчно за предотвратяването му", каза тя.

Така че Тереза Мей ще се върне в Брюксел да преговаря, само че изглежда малко вероятно да си тръгне от там с достатъчно големи отстъпки, за да удовлетвори твърдите брекситъри, които от самото начало се противопоставяха на предлаганата от нея сделка. Дори и тя да постигне някаква "алтернативна договорка", няма гаранция, че ще е достатъчна, за да й осигури подкрепата на следващия вот, който трябва да се състои на 13 февруари. Все пак оригиналният й план бе отхвърлен с разлика от 230 гласа - най-голямото отхвърляне на правителствено предложение в модерната британска история.

От своя страна Европейският съюз стои твърдо на позициите си и за цялостно предоговаряне на предпазната клауза не може и дума да става. На всичко отгоре британското правителство ще се прояви като ненадежден партньор, отказвайки се от споразумението, на което по-рано се бе съгласило. Така или иначе, Великобритания отново е в изходно положение - план няма, а до Брексит остават по-малко от два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във