Банкеръ Daily

Свят

Облекчава се пътуването през Словения

Правителството на Словения отмени решението си за задължително представяне на медицински документи за преминаването на транзит през страната, което трябваше да влезне в сила от 15 юли, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Остава валиден досегашният регламент, касаещ двете изключения (транзит и международен транспорт) до 15 август 2021 г. включително.

Двете нови изключения касаят следните категории чуждестранни граждани /могат да преминават без документ за Covid-19/:  • лица, командировани да изпълняват задачи в международния транспорт или се връщат от такива задачи, които доказват това по време на преминаване на границата посредством Сертификат за международни транспортни работници или документ, че са изпратени от техния работодател;


  • лица, които преминават през територията на Словения и излизат от Словения във възможно най-кратък срок или в рамките на 12 часа след влизането.

 

От останалите категории лица, които планират пребиваване в Словения за повече от 12 часа, се изискват определени документи. 

Лице, което претендира за някое от изключенията, трябва да предостави на полицията доказателства за съществуването на изключенията.

Целта на разширяването на тези изключения е да даде възможност на лицата, които работят в международен транспорт и на хората в транзит да се подготвят за новите единни условия за влизане в Словения.

Официалната страница на словенското правителство, където е публикувана промяната на съответната наредба

https://www.gov.si/en/news/2021-07-14-vaccinated-tested-recovered-rule-not-required-for-transit-and-international-transport-until-15-august-2021/

 

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Любляна в работно време на следния телефонен номер: 00 386 1 28 31 899/900 и в извънработно време на дежурeн телефонен номер: 00 386 41 722 238, както и на ел. поща на адреса на дипломатическото ни представителство: [email protected] 

Facebook logo
Бъдете с нас и във