Банкеръ Daily

Свят

Облаците над икономиката не спират възхода на шотландското уиски

Шотландска дестилерия (сн. Би Би Си)

В период, включващ пандемия, която спря пътуванията и задържа хората у дома, големи промени в търговските правила на Великобритания поради Brexit, проблеми с веригата за доставки и скок на инфлацията, който заплашва да тласне големите икономики в рецесия, уискито е изненадващо устойчиво, пише "Файненшъл таймс".

В Шотландия тя привлича толкова много инвестиции, че броят на дестилериите в петте производствени региона на страната е най-високият от Втората световна война насам, според организацията на индустрията Scotch Whisky Association. Търсенето нараства от по-малко развити пазари като Азия и Африка, а миналия месец буре с рядко уиски беше продадено за рекордните 16 милиона паунда на колекционер в Азия.

Домашното потребление по време на пандемията компенсира паузата в туризма и продажбите в барове и ресторанти, което доведе до недостиг на продукт от някои реколти, който не може да бъде попълнен бързо.

"Дори по време на Covid бях по-зает от всякога - казва Алън Пауъл, който е координатор на British Distillers Alliance. - Новите участници виждат възможностите."

Пауъл планирал да се пенсионира през 2021 г. Вместо това 63-годишният консултант на инвеститори в нови дестилерии казва, че никога не е бил по-зает благодарение на процъфтяващия пазар на шотландско уиски.

Миналата година шотландското уиски e представлявало 75% от шотландския износ на храни и напитки, 22% от износа на храни и напитки от Великобритания и 1,4% от целия износ на стоки от Обединеното кралство, според Scotch Whisky Association.

Това е сред ключовите двигатели за увеличение от почти 20 процента на износа на напитки от Обединеното кралство до 7,6 милиарда паунда през годината, според консултантската фирма Hazlewoods. Данните от Scotch Whisky Association показват, че износът на шотландско уиски е на път да достигне поне нивото си от 2019 г. от 4,9 милиарда паунда, след като достигна 2,2 милиарда до края на май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във